ג'ומון (Jomon) היא חברה שמתמחה ביבוא מוצרי מזון מהמזרח הרחוק. המגוון הגדול של המוצרים והעובדה שהיא בוחרת להביא לישראל רק תוצרת איכותית של יצרנים מובילים, יצרו לה מוניטין רב בקרב שפים ומסעדנים. לפני שנה החליטה ג'ומון להיכנס גם לענף ייצור המזון ולספק מוצרים מורכבים יותר כמו כיסונים או רטבים מיוחדים והקימה מפעל ייצור גדול ומתקדם בעיר רמלה.
צורך נוסף שהמפעל החדש נועד לענות עליו הוא כשרות. בשונה ממרבית המוצרים המיובאים, התוצרת של המפעל החדש של ג'ומון תעניק מענה כשר גם בגזרת הכיסונים והבאנים המאודים והקמתו נועדה לענות על דרישה מצד ענף המסעדנות, האירועים והמלונאות.
קומפלקס של עשרות חדרים מבוקרים
ענף יצור המזון המודרני מושתת במידה רבה על קירור. הדבר נכון לקטגוריות המוצרים הקפואים והמצוננים שמהווים נתח משמעותי מפסי הייצור של מפעל ג'ומון החדש. כך שעוד בשלב התכנון ושרטוט המפרט למפעל היה ברור שהוא יכלול עשרות חדרי הקפאה ועוד עשרות חדרי עבודה בעלי טמפרטורה מבוקרת. מדובר במקפיאים גדולים שהטמפרטורה בהם עומדת על מינוס 18 מעלות בכל ימות השנה ונועדו לשמור את התוצרים הקפואים המוכנים.
עלי גורן, מהבעלים של ג'ומון מפרט: "יש לנו מתקן להקפאה מהירה ובנוסף יש חדרים שחייבים להיות בטמפרטורה מבוקרת, למשל מוצרי בשר שאמורים להיות ב-16 מעלות. מערכות הקירור והמיזוג מהוות מרכיב חשוב בתהליך העבודה והן נוגעות לבטיחות ואיכות התוצר כך שאין מקום לפשרות. במפעל החדש הקמנו 20 חדרי קירור והקפאה ועוד כ-20 חדרים לעבודה בטמפרטורה מבוקרת עם חומרי גלם טריים".
אחרי שתוכננה התוכנית האדריכלית של המפעל, נכנסו לתמונה מהנדסי הקירור המקצועיים של GVK ותכננו את ארכיטקטורת הקירור ובקרת האקלים המורכבת של המפעל.
המטרה: לצמצם את עלויות החשמל
כשמתכננים ומבצעים מערכת קירור מורכבת ומסועפת כמו זו של מפעל ג'ומון יש כמה דגשים שחשוב לשים לב אליהם. ראשית, מאחר שהקירור מהווה תנאי חיוני לתפקוד המפעל המערכת חייבת להיות אמינה.
הדגש הבא התעורר רק בשנים האחרונות, בעקבות משבר האקלים והאנרגיה. עבור התעשייה ותעשיית המזון בפרט, יש לעניין זה ביטוי מוחשי – עלויות חשמל מטורפות. מערכות קירור ומיזוג צורכות המון אנרגיה, ובעבר כשמחירי החשמל היו זולים יחסית, עלות החשמל העיקה פחות על התקורה החודשית של מפעלים. אך בשנים האחרונות, עם הזינוק במחיר החשמל, העלויות הפכו למאוד גבוהות, מה שמשפיע על מחירי המזון וגם פוגע מאוד ברווחיות היצרנים.
הוצאות החשמל של מפעל מזון שבו מערכות קירור רבות, עלולות להגיע לעשרות ואפילו מאות אלפי שקלים בחודש. לכן, בעשור האחרון הדגש הוא על מערכות קירור מתקדמות יותר, שעובדות ביעילות אנרגטית מקסימלית ומצליחות לחסוך לעיתים עד 70% מעלות החשמל ביחס למערכות הקירור מהדור הישן.
הגורם המוביל בישראל בתכנון, התקנה ותחזוקה של מערכות מתקדמות אלו היא חברת GVK. בדיוק משום כך שכרה ג'ומון את שירותיה כאשר חיפשה גורם מקצועי שיוביל את תכנון והקמת פרויקט הקירור במפעל החדש.
One Stop Shop לפתרונות קירור
עלי גורן סיפר לנו על תהליך העבודה מול GVK: "הגענו עם השרטוט של המפעל והדרישות לטמפרטורות בחדרים השונים ומפרט המיזוג במפעל. על-פי נתונים אלה GVK בנתה תוכנית שתקיף את כל המפעל".
לאחר שאושרו התוכניות ואושרה מסגרת התקציב, התחיל שלב ההקמה שגם אותו בצעה GVK. "כל המערכות נבנו מתוך מחשבה על יעילות אנרגטית. זה היה פרויקט מסובך, היו הרבה שינויים תוך כדי תנועה והיו לנו דרישות מאוד גבוהות. למשל רצינו שהכול יהיה מנירוסטה והם עמדו בזה. מבחינתי GVK היו מאוד קשובים לדרישות ולצרכים שלנו והיו מאוד גמישים בקבלת שינויים שבקשנו במהלך התהליך", אומר גורן.
אם חשבתם שתפקידה של GVK הסתיים בגמר הביצוע, אתם טועים. חלק ממה שהפך את החברה למובילת שוק בתחום הקירור זו העובדה שהיא מציעה שירותים במודל של One Stop Shop. התחזוקה היא המרכיב השלישי במעטפת שמספקת GVK.
מערכות קירור בתעשיית המזון עובדות בתנאי עומס גבוה וכמו כל מערכת אחרת הן סובלות מבלאי וזקוקות לבקרה ותחזוקה, להבטחת עבודה יעילה. אחרי שתכננה ובנתה את המערכות היה זה טבעי ש-GVK תהיה גם זו שתופקד על התחזוקה השוטפת. את השירות הזה GVK מספקת לג'ומון במסגרת של עסקת ליסינג.
בחודשים האחרונים המפעל החל לעבוד, כרגע הוא נמצא בהרצה ונכון לכתיבת שורות אלו גם מערכות הקירור פועלות ביעילות אנרגטית וללא דופי.